SMAKI ŚWIĘTEJ WARMII
To wydarzenie już się odbyło.
Więcej o wydarzeniu
Dróg do poznania kultury jest wiele. Jedną z nich jest podróż poprzez smaki, zapachy i opowieści przy stołach, które jak żadne inne pomagają poczuć przeszłość naszej Warmii. A ta jest bogata, różnorodna, wielokulturowa. Są w niej ślady starodawnych Prusów, rycerzy Zakonu Szpitala Najświętszej Panny Marii Domu Niemieckiego w Jerozolimie, Polaków z Mazowsza i Niemców z różnych krajów Rzeszy, Menonitów – osadników niderlandzkich, Litwinów, Rusinów i wreszcie Ukraińców. Tę „mieszankę” widać było także na warmińskich stołach – w tradycyjnej kuchni regionu.
– Jaka jest tradycyjna kuchnia warmińska?
– Co jadali Prusowie?
– Dlaczego śledź jest ambasadorem kuchni Warmii?
– Czym była słodka skopozina?
Na te i inne pytanie postarają się odpowiedzieć Agata Grzegorczyk-Wosiek oraz dr Wojciech Szalkiewicz, autorzy książki „Kuchnie Świętej Warmii. Biesiadnik kulinarny” – najnowszej pozycji Biblioteczki Świętej Warmii, prezentującej różne oblicza regionu.
Spotkanie będzie także doskonałą okazją, by posmakować pasztetu ze śledzia oraz nabyć egzemplarz nowo wydanej książki.
O nasze podniebienia zadba także Basia Najmowicz-Ćwiek, prowadząca Domową Spiżarnię, która przygotuje tematyczny poczęstunek.
To wszystko na spotkaniu Warmińskiego Kręgu Historycznego.
Współorganizatorem wydarzenia jest Starostwo Powiatowe w Olsztynie, a spotykamy się w Powiatowym Atelier Kultury SYNAGOGA.
DO ZOBACZENIA!
fot.: W. I. Kułakow, Prusy (V-XIII w.), 1994
Twoja darowizna wraca do Ciebie!
Dziękujemy za Wasze wsparcie.
Współorganizatorem spotkania jest Powiat Olsztyński, a spotykamy się w Powiatowym Atelier Kultury Synagoga.