Faworkowe szaleństwo
To wydarzenie już się odbyło.
Więcej o wydarzeniu
Tłusty czwartek to tradycja, którą Polacy uwielbiają świętować. Geneza sięga czasów pogaństwa, był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny.
Ucztowanie polegało na jedzeniu tłustych potraw, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, znany także jako zapusty lub mięsopust. Wedle tradycji w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Współcześnie jemy faworki, chrust, chruścik, kreple czyli chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem.
A może Wy znacie jakieś ciekawe przepisy na tłusty czwartek? Podzielcie się nimi. Razem przygotujemy ciasta i usmażymy karnawałowe szaleństwa.
Zapraszamy Was we wtorek (nie czwartek) na kulinarne doznania i ostatkowe objadanie się.
Twoja darowizna wraca do Ciebie!
Dziękujemy za Wasze wsparcie.
Projekt „Stacja Warmia - dostosowanie wyposażenia Fundacji do prowadzenia nowoczesnej działalności kulturalnej” jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Szczegóły >>